top of page

Porträttfotografi och Platinum/Palladium printar

Ibland är någon värd ett riktigt fint porträtt. En vd som slutar, någon som gjort något alldeles extra bra eller bara är värd att bevaras på en fin personlig bild. Jag gör personliga porträtt där jag försöker fånga det som finns bakom ansiktets yta. Jag försöker hitta det äkta och djupa.

Jag producerar sedan det slutliga fotografiet med en teknik som har sina rötter i 1830-talet, Platinum/Palladium. En väldigt arbetskrävande teknik med väldigt dyra kemikalier och papper. Kemikalierna penslas på ett 300g bomullspapper. Tillsammans med ett negativ av bilden, exponering med UV-ljus och framkallning får man fram en bild med unikt djup. Det är den enda fotografiska tekniken som ger en bild som inte påverkas av tidens tand eller ljus. Tack vare att metallerna är de ädlaste och att de tränger in i papperet på djupet (till skillnad från andra tekniker där bilden ligger på ytan av papperet) kommer bilden att se likadan ut i hundratals år, eller så länge papperet håller ihop. Resultatet blir en helt unik bild med en väldigt djup och speciell gråskala. Varje bild är helt unik och det är omöjligt att göra två identiska kopior.

Plat_Thomas.png

FOTOGRAFISK PORTÄTTERING

PLATINUM / PALLADIUM

Thomas_Norling-22_edited.jpg
IMG_2949.HEIC

Så här går det till

Först pratar vi. Jag vill få en känsla för vem det är jag ska fotografera. Vi kommer överens om stilen på bilden, kläder, eventuell rekvisita, tittar på inspirationsbilder, dricker en kopp kaffe och slappnar av. Sedan är det dags fotografering. Helst i studio men ibland kan det vara bättre att göra bilden i miljö. Man får räkna med att sätta av en halv dag, ibland går det fortare.

 

Sedan gör jag ett urval på cirka fem bilder som jag skickar för påseende. När vi är överens om slutlig bild sätter jag igång med produktionen av Platinum/Palladium-printen. Finns önskemål ser jag till att den blir inramad.

 

Printarna kan fås i dessa storlekar.

8x10 tum (ca 20x25 cm)

10x16 tum (ca 24x40 cm)

16x20 tum (40x50 cm)

 

Eftersom priset på kemikalierna är extremt dyra stiger priset kraftigt med storleken.

 

Vad kostar det?

Det varierar beroende på förutsättningarna. Fotografering, bildbehandling, retusch, storlek och produktion av platinum/palladium-printen. Använd kontaktformuläret nedan så kan vi prata om saken.

Traditionella porträtt

Jag kan även erbjuda vanliga porträtt utskrivna med modern teknik eller digitalt. Det kan vara företagsfotograferingar, "head shots" och liknande. Läs mer om personalporträtt här >>

Platinum_RK.png
IMG_2692 2.HEIC
Eti_Platinum.png

Jag utför även personal- och företagsporträtt.

HakanS_Ballet_edited.jpg

Kontakt angående porträttfotografering

Tack för ditt meddelande! Jag hör av mig så fort jag kan.

bottom of page