Porträttfotografi Platinum/Palladium

Ibland är någon värd ett riktigt fint porträtt.

Porträttfotografi

Ibland är någon värd ett riktigt fint porträtt. En vd som slutar, någon som gjort något alldeles extra bra eller bara är värd att bevaras på en fin personlig bild. Jag gör personliga porträtt där jag försöker fånga det som finns bakom ansiktets yta. Jag försöker hitta det äkta och djupa.

 

Platinum/Palladium

Jag producerar sedan det slutliga fotografiet med en teknik som har sina rötter i 1830-talet, Platinum/Palladium. En arbetskrävande teknik med väldigt dyra kemikalier och papper.

 

Kemikalierna penslas på ett 300g bomullspapper. Med ett negativ av bilden, exponering med UV-ljus och framkallning får man fram en bild med unikt djup. Det är den enda fotografiska tekniken som ger en bild som inte påverkas av tidens tand eller ljus. Tack vare att metallerna är de ädlaste och att de tränger in i papperet på djupet, till skillnad från andra tekniker där bilden ligger på ytan av papperet, kommer bilden att se likadan ut i hundratals år, eller så länge papperet håller ihop. På filmen nedan kan du se hur det går till.

 

Resultatet blir en helt unik bild med en väldigt djup och speciell gråskala. En karaktäristisk detalj är den penslade ramen runt motivet. Varje bild är helt unik och det är omöjligt att göra två identiska kopior.

 

Själva fotograferingen

Först pratar vi. Jag vill få en känsla för vem det är jag ska fotografera. Vi diskuterar stilen på bilden, kläder, eventuell rekvisita, tittar på inspirationsbilder, dricker en kopp kaffe och slappnar av.

 

Sedan är det dags fotografering. Helst i studio men ibland kan det vara bättre att göra bilden i miljö. Man får räkna med att sätta av en halv dag, ibland går det fortare.

 

Sedan gör jag ett urval på cirka fem bilder som jag skickar för påseende. När vi är överens om slutlig bild sätter jag igång med produktionen av Platinum/Palladium-printen. Finns önskemål ser jag till att den blir inramad.

 

Printarna kan fås i dessa storlekar

8x10 tum  (ca 20x25 cm)

10x16 tum (ca 24x40 cm)

16x20 tum (ca 40x50 cm)

 

Eftersom priset på kemikalierna är högt stiger priset på platinumprinten kraftigt med storleken.

 

Vad kostar det?

Det varierar beroende på förutsättningarna. Hur fotograferingen ska genomföras, storlek på kopian, inramning, med mera. Vi pratar om saken så lämnar jag en kostnadsuppskattning.

Portfolio och flera exempel

Här är hittar du fler exempel på mitt porträttfotografi

hakans.myportfolio.com

Intresserad? Kontakta mig så pratar vi om saken

Ring 0733 66 20 51 eller skicka ett mail till h@hakansjostrom.com

© 2021 by Håkan Sjöström AB. Proudly created with Wix.com