top of page

FOTOGRAFISK PORTRÄTTERING

Porträtt, en konst med tradition.

Porträttet var länge något för kungligheter, krigsherrar tillsammans med en och annan människa med koppling till någon gud. Syftet är det samma nu som då, att ge betraktaren möjlighet att få kontakt med människan på bilden utan att vara där. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad som skiljer ett bra porträtt från ett mindre bra. För mig handlar det om att se en människa snarare än en bild av en människa.  Då krävs det väl om någon sorts äkthet och ärlighet. Utöver det vet jag inte riktigt, men när det blir bra så känns det.

Så här brukar det gå till.

Först pratar vi. Jag vill få en känsla för vem det är jag ska fotografera. Vi kommer överens om stilen på bilden, kläder, eventuell rekvisita, tittar på inspirationsbilder, dricker en kopp kaffe och slappnar av. Sedan är det dags fotografering. Helst i studio men ibland kan det vara bättre att göra bilden i miljö. Man får räkna med att sätta av en halv dag, ofta går det fortare.

 

Sedan gör jag ett urval på cirka fem bilder som jag skickar för påseende via en länk till en bildbank. När vi är överens om slutlig bild gör jag slutlig retusch och bildbearbetning.  Bestämmer vi oss för Platinum/Palladium-printen så startar produktionen av den. Finns önskemål ser jag till att den blir inramad.

bottom of page