top of page

FOTOGRAFISK PORTRÄTTERING

Platinum/Palladium,

lika ädelt som det låter

Ibland är en bild värd att bevara för framtiden. Ett riktigt fint porträtt, någon som gjort något alldeles extra bra eller bara är värd att bevaras på en fin personlig bild.

Jag kan producera det slutliga fotografiet med en teknik som har sina rötter i 1830-talet, Platinum/Palladium. En väldigt arbetskrävande teknik med väldigt dyra kemikalier och papper. Kemikalierna penslas på ett 300g bomullspapper. Tillsammans med ett negativ av bilden, exponering med UV-ljus och framkallning får man fram en bild med unikt djup. Det är den enda fotografiska tekniken som ger en bild som inte påverkas av tidens tand eller ljus. Tack vare att metallerna är de ädlaste och att de tränger in i papperet på djupet (till skillnad från andra tekniker där bilden ligger på ytan av papperet) kommer bilden att se likadan ut i hundratals år, eller så länge papperet håller ihop. Resultatet blir en helt unik bild med en väldigt djup och speciell gråskala. Varje bild är helt unik och det är omöjligt att göra två identiska kopior.

Ibland är en bild värd att bevara för framtiden. Ett riktigt fint porträtt, någon som gjort något alldeles extra bra eller bara är värd att bevaras på en fin personlig bild.

Jag kan producera det slutliga fotografiet med en teknik som har sina rötter i 1830-talet, Platinum/Palladium. En väldigt arbetskrävande teknik med väldigt dyra kemikalier och papper. Kemikalierna penslas på ett 300g bomullspapper. Tillsammans med ett negativ av bilden, exponering med UV-ljus och framkallning får man fram en bild med unikt djup. Det är den enda fotografiska tekniken som ger en bild som inte påverkas av tidens tand eller ljus. Tack vare att metallerna är de ädlaste och att de tränger in i papperet på djupet (till skillnad från andra tekniker där bilden ligger på ytan av papperet) kommer bilden att se likadan ut i hundratals år, eller så länge papperet håller ihop. Resultatet blir en helt unik bild med en väldigt djup och speciell gråskala. Varje bild är helt unik och det är omöjligt att göra två identiska kopior

Printarna kan fås i dessa storlekar.

8x10 tum (ca 20x25 cm)

10x16 tum (ca 24x40 cm)

16x20 tum (40x50 cm)

 

Eftersom priset på kemikalierna är extremt dyra stiger priset kraftigt med storleken.

 

Vad kostar det?

Det varierar beroende på förutsättningarna. Fotografering, bildbehandling, retusch, storlek och produktion av platinum/palladium-printen.

 

Nyfiken? Hör av dig så kan vi prata om saken.

bottom of page